Hoeve Tabakshoeve: boerenwoning

Geografisch pakket Kortrijk

De boerenwoning van de Tabakshoeve is beschermd als monument.

Waarden

Het boerenhuis van de hoeve, zogenaamd Tabakshoeve, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een West-Vlaams boerenhuis opgetrokken in vakwerk. In de stad Kortrijk en deelgemeenten is het het enige gekende voorbeeld;
Als zijnde een typisch 18de-eeuws boerenhuis, zie de witgekalkte gevel op gepikte plint, het aandak, de groengeschilderde luiken en de opkamers.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een 18de-eeuws boerenhuis en als dusdanig een relict van de leefwijze in deze periode;
Als zijnde getuige van het landelijke leven in een steeds sneller verstedelijkt gebied.

Tabakshoeve

Groenestraat 4 (Kortrijk)
Historische hoeve gelegen ten westen van de spoorweg Kortrijk-Brugge (1847). Recentere naam, die verwijst naar het feit dat op de hoeve tot in 1967 tabak geteeld werd. Boerenhuis beschermd als monument. De hoeve wordt reeds vermeld in het landboek van Heule (begin 18de eeuw), maar de site wordt niet weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Poppkaart (1834) wordt de hoeve vermeld als Ferme Outrive.