Landhuis Delacroix met park

Woningen

De bescherming als monument omvat landhuis Delacroix met het omgevende park.

Landhuis met park is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als een historisch gegroeid kasteeltje met 18de-eeuwse kern met twee leefruimtes met behouden midden 18de-eeuwse aankleding, zoals het stucwerk op de bovenboezems van schouwen en de vakkenplafonds en een rijkelijke 19de-eeuwse interieurstoffering.
Als zijnde een kasteeltje gedateerd door een uiterst fraai uitgewerkte rocococartouche op de bovenboezem van een schouw.
Omwille van het centrale zicht vanuit het kasteel over de omwalling heen naar het gazon en het park.

historische waarde

Als zijnde een kasteeltje met kern uit 1759 aangeduid op historisch kaartmateriaal zoals de Ferrariskaart waar het een sterk geometrisch omwalling vertoont. Zowel het park als het woonhuis werden op het einde van de 19de eeuw-begin 20ste eeuw uitgebreid.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een kasteeltje met een kern uit 1759 dat op het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw wijzigingen onderging.
Als zijnde een sterk beeldbepalend domein met dreef, kasteel met torentjes, poortgebouw, omwalling, kapel en tuin.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een vrij gaaf bewaard domein dat als voorbeeld kan gelden van een 18de-eeuwse buitenplaats, waarvan het kasteeltje een verdere historische evolutie heeft ondergaan en waarbij de kasteelheer in 1936 een Heilig Hartkapel op een hoek van het domein liet bouwen uit eerherstel.
Als zijnde een kasteeltje met een rijkelijk uitgevoerde wal, typerend voor de begoede klasse.

Sint-Anna 8 (Kortrijk)
Park en kasteeltje van Delacroix, in de 18de eeuw vermeld als "Bewalde speelmote van de Penthevilles". Omwalde mote met poortgebouwtje. Landhuis dateert in kern van 1759.