Pannen- en steenbakkerij Tuileries de Briqueteries d'Oedelem

Steenbakkerij met armgasmotor, dieselmotor, machinehuis en machinekamers

Beschrijving

De voormalige site van de pannen- en steenbakkerij Tuileries de Briqueteries d'Oedelem, is beschermd als monument.

Waarden

Steenbakkerij, met name de armgasmotor Bollinckx nr. 572 met volledige gazogeeninstallatie van het type Otto Deutz, de dieselmotor Junkers-Dessau 2 HK 60, nr. 3290 met toebehoren en stroomgenerator Constructions ER. Oerlikon, nr. 332 649 (850 omw./min.), het machinehuis met alle toebehoren en de machinekamers, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Knesselarestraat 69 (Beernem)
Tuileries de Briqueteries d'Oedelem, opgericht als een industriƫle steenbakkerij met permanente oven. Met de sluiting van de fabriek in 1962 verdwenen de directeurswoning, de droogloodsen, de tramsporen en de arbeiderswoningen. Enkel de machinekamer is bewaard gebleven. De plaatselijke kleiwinning is nog op het terrein zichtbaar. De bevoorrading gebeurde via helling en spoor. Machinekamer: bakstenen constructie onder pannen zadeldak.