Hoeve Eversam: dwarsschuur en stalvleugel

Boerenhuis Eversam

Beschrijving

De dwarsschuur met inbegrip van de aanleunende stalvleugel van de hofstede Eversam te Stavele, is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architectuurhistorische waarde en artistieke waarde van de dwarsschuur met inbegrip van de aanleunende stalvleugel als volgt werden gemotiveerd: ”omwille van de historische eenheid die de dwarsschuur met het boerenhuis vormt.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000517, Hofstede Eversam, advies KCML (1986).

Waarden

De dwarsschuur met inbegrip van de aanleunende stalvleugel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

Hoeve Eversam

Eversamstraat 10 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve, zogenaamd "Eversam", met losse bestanddelen, waarvan de naam verwijst naar voormalige hofstede, eens deel uitmakend van de ten noorden ervan gesitueerde historische abdij van Eversam, aldaar gesticht in 1091 door Walbertus, kanunnik van Kassel. Boerenhuis van oorspronkelijk acht, thans tien traveeën onder meer een drie traveeën brede opkamer rechts en één bouwlaag onder gebogen zadeldak uit de 18de eeuw. Ten oosten van het boerenhuis: stalling uit het vierde kwart van de 19de eeuw, met aanleunende dwarsschuur. . Siertuin voor het huis met aflijnend voetpad samengesteld uit schorren en grafsteen. Grote vaalt omzoomd met gekasseid pad. Bakstenen brug over gedempte wal: vierkante bakstenen hekpijlers met gesmeed ijzeren hek (18de eeuw ?).