Beschermd monument

Herenhuis met conciërgewoning en weverij

Beschermd monument van tot heden

ID
13186
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13186

Besluiten

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 15-10-2003  ID: 4099

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het neoclassicistisch herenhuis met aanpalende conciërgewoning, en achterliggend koetshuis en de eerste weefzaal van de voormalige weverij.



Waarden

Het herenhuis met conciërgewoning, koetshuis en eerste weefzaal is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een vroegere weverij met conciërgewoning die de sociaal-economische band met het woonhuis vormt. Het geheel duidt ook op het belang van de textielindustrie gedurende de Kortrijkse geschiedenis.

industrieel-archeologische waarde

Als zijnde de oudste zaal van een weverij uit het laatste kwart van de 19de eeuw met fabrieksruimte voor de weefgetouwen, met zaagtanddak en gietijzeren kolommen.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als een herenhuis met 18de- en 19de-eeuwse interieurelementen dat in kern echter ouder is. Het meest opvallend zijn de gevel en het merkwaardige Louis-Philippe interieur, met onder meer grotendeels bewaarde indeling, plafonds, wandbekleding, vloerbekleding, schouwen, trap en houtwerk. Ook monumentaal U-vormige aanleg van de tuingevel met bordestrap gevat tussen twee leeuwen.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Herenhuis met conciërgewoning en weverij

Overleiestraat 15-17 (Kortrijk)
Imposant herenhuis met bijhorende conciërgewoning met een lijstgevel in neoclassicistische stijl en dieper in gelegen koetshuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl en voormalige textielfabriek. In 1850 werd het huis vergroot en in deze periode kwam het Louis-Philippe-uitzicht vermoedelijk tot stand. In 1878 werd nummer 15 voorzien van een nieuwe voorgevel naar ontwerp van L. Deseyn. In 1882 werd het herenhuis uitgebreid en werd de weverijzaal achter nummer 15 gebouwd.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.