Kapelanie

Kapelanie

De voormalige kapelanie te Alveringem, thans museum Verschaeve, is beschermd als monument.

Voormalige kapelanij is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

De voormalige kapelanij werd van 1911 tot 1939 bewoond door Cyriel Verschaeve, priester, dichter en denker, door sommigen beschouwd als een belangrijk leider van de Vlaamse beweging.

historische waarde

Deze kapelanij is een representatief voorbeeld van een kapelanij, zoals deze in het laatste kwart van de 19de eeuw werden gebouwd in het Vlaamse land. De woning voor de onderpastoor, iets bescheidener dan de pastorie, wordt gekenmerkt door typische achterin gelegen inplanting, het volume en de indeling met dubbelhuisopstand. De kapelanij vertoont bovendien een eenvoudig, gaaf bewaard interieur.

Kapelanie

St.-Rijkersstraat 22 (Alveringem)
Voormalige kapelanie, heden museum Verschaeve, naar Z.E.H. Cyriel Verschaeve, Priester-Dichter-Denker, Dr. Honoris Causa van universtiteiten Leuven, Jena en Keulen, bezieler van de Frontbeweging gedurende de Eerste Wereldoorlog, en voorvechter van het Duitse nationaalsocialisme tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 19de eeuw, met een lijstgevel van gele baksteen. Het huis wordt van een straat gescheiden door een voortuin met daarin een bronzen borstbeeld van de kapelaan.