Groeningeabdij: kapellen, muurkapellen, grafmonument, woonhuis, afsluiting, deel van de schuur

Straten met begijnhofpark, herenhuizen, woonhuis, Vlaams Huis, Groeningeabdij en begijnenhuizen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de historische kapel, de kapel van de zusters Arme Klaren, het grafmonument van de zusters Arme Klaren, het woonhuis voor het hoevepersoneel, de muur van de schuur, de afsluitingsmuren en de muurkapellen van de voormalige Groeningeabdij.

Waarden

De voormalige Groeningeabdij, meerbepaald de historische kapel, de kapel van de zusters Arme Klaren, het grafmonument van de zusters Arme Klaren, het woonhuis voor het hoevepersoneel, de muur van de schuur, de afsluitingsmuren en de muurkapellen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een historisch belangrijke site, met name de derde locatie van de Groeningeabdij, een kloostergemeenschap van monialen onder de orde van de Cisterciƫncers gelegen op een uitgestrekt terrein buiten de stadsmuren maar binnen de vestingsmuren van 1577 en begrensd door de Houtmarkt, de Nedervijver of Zypte en het begijnhof en later bewoond door de zusters Arme Klaren.

in casu architecturale waarde:
Als zijnde de historische kapel van de Groeningeabdij van 1593-1595 met westelijke aanbouw van 1615, die deels gesloopt werd in 1804 en vervolgens door de zusters Arme Klaren herbestemd werd. Deze kapel werd gerestaureerd volgens het volume van 1615, met driezijdig oostkoor;
Als zijnde de resten van het neerhof van de Groeningeabdij III, in casu de westelijke langs gevel van de dwarsschuur van 1645 en het huis voor het hoevepersoneel van 1600, dat ten tijde van de zusters Arme Klaren dienst deed als washuis. Dit huis omvat in de noordgevel sporen van vroegere muuropeningen in Balegemse steen en een tuitgevel met vlechtingen op de westzijde; de moerbalken en het gerestaureerde dakspanten verwijzen eveneens naar de oorspronkelijke fase;
Als zijnde de omheiningsmuren van de Groeningeabij aan de kant van de Houtmarkt; met talrijke bouwsporen; reeds bij Sanderus zijn er aldaar muren afgebeeld met een poort;
Als zijnde de bewaarde elementen van het klooster van de zusters Arme Klaren die van 1845 tot 1978 de abdij grondig verbouwden; met name de kapel, de muurkapelletjes en het indrukwekkend grafmonument van de zusters Arme Klaren-Colletienen.

sociaal-culturele waarde

Groeningeabdij waar vanaf circa 1633 een grote verering bestond voor Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge en dat een van de drukst bezochte devotieoorden was van de Lage Landen.

Groeningeabdij

Groeningestraat 42 (Kortrijk)
De abdij van Groeninge was achtereenvolgens op drie verschillende plaatsen gevestigd. Groeninge I ontstond vermoedelijk voor 1236 op een grond in Marke, later bekend als het Goed te Rodenborch, daartoe geschonken door Johanna en Agnes van Rodenborch.