Britse militaire begraafplaats Bridge House Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve wijzigingsbesluiten, definitieve opheffingsbesluiten: 19-12-2014  ID: 5652

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Bridge House Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats inclusief de omheiningsmuur, het Cross of Sacrifice en het ommuurde toegangspad vanaf de Roeselarestraat.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Bridge House Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Kleine militaire begraafplaats, waarvan zowel het toegangspad als de begraafplaats afgebakend zijn met een breukstenen muur, met gebogen hoeken. De graven behoren tot één perk met centraal het 'Cross of Sacrifice'. Het ontwerp is van de hand van A.J.S. Hutton.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Begraafplaats die volledig in het teken staat van de Derde Slag bij leper. 'Bridge House' maakte deel uit van de Duitse tweede verdedigingslinie en kon veroverd worden op 31 juli 1917, de eerste dag van de Derde Slag bij leper. De hoeve werd ingericht tot medische post. De 59ste divisie startte met de aanleg van de begraafplaats eind september 1917. Maar liefst 40 van de 45 doden behoorden tot deze divisie. Op één na alle doden zijn omgekomen tussen 26 en 28 september 1917, tijdens de Slag bij Polygoonbos.

Bridge House Cemetery

Roeselarestraat (Langemark-Poelkapelle)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ten zuiden van Sint-Juliaan. De kleine, ommuurde begraafplaats met 'Cross of Sacifice' en enkele rijen witte grafstenen is ontworpen door A.J.S. Hutton.