Britse militaire begraafplaats Seaforth Cemetery, Cheddar Villa

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve wijzigingsbesluiten, definitieve opheffingsbesluiten: 19-12-2014  ID: 5652

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Seaforth Cemetery, Cheddar Villa is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats inclusief alle beplantingen, de omheiningsmuur met hekwerk en het Cross of Sacrifice.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Seaforth Cemetery, Cheddar Villa is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Begraafplaats ontworpen door W.H. Cowlishaw, omheind door een bakstenen muur, die afgedekt is met witte natuursteen. Centraal vooraan staat het 'Cross of Sacrifice'. Het merendeel van de graven of 'special memorials' staat tegen de muren geplaatst, waardoor de grasvlakte overheerst. De twee massagraven worden gemarkeerd door twee 'duhallow blocks'. Tegen de achtermuur is een gedenkplaat aangebracht voor 23 vermiste mannen van het '2nd Seaforth Highlanders'.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Merkwaardige begraafplaats die tijdens de oorlog sterk beschadigd raakte waardoor de graven van heel veel mannen niet meer kon teruggevonden worden. De begraafplaats is ontstaan naar aanleiding van de zware gevechten bij het nabijgelegen 'Cheddar Villa' in de nacht van 25 op 26 april 1915 (Tweede Slag bij leper). Daar maar liefst 101 van de 148 doden, die hier begraven werden tot de '2nd Seaforth Highlanders' behoorden, werd de oorspronkelijke benaming 'Cheddar Villa Cemetery' in 1922 gewijzigd.
Het merendeel van de graven zou door later oorlogsgeweld vernield raken. Vandaar de uitzonderlijke aanwezigheid van twee massagraven, omdat de afzonderlijke graven niet meer onderscheiden kon worden. De doden van deze massagraven worden op 'special memorials' individueel herdacht. Andere doden wiens graf niet meer teruggevonden kon worden, worden eveneens via 'special memorials' herdacht. Voor 23 mannen van het '2nd Seaforth Higlanders' die tijdens de gevechten vermist raakten, werd een gedenkplaat aangebracht.

Seaforth Cemetery, Cheddar Villa

Brugseweg (Langemark-Poelkapelle)
Britse militaire begraafplaats, met doden uit de Eerste Wereldoorlog. Het betreft een kleine, ommuurde begraafplaats ontworpen door W.H. Cowlishaw, met smeedijzeren hek, een witte 'Cross of Sacrifice', graf- en herdenkingsstenen. Behalve opgaande bomen wordt het geheel getooid met bloemperken en struiken.