Britse militaire begraafplaats Dochy Farm New British Cemetry

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve wijzigingsbesluiten, definitieve opheffingsbesluiten: 19-12-2014  ID: 5652

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Dochy Farm New British Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats inclusief alle beplantingen, de omheiningsmuur met hekwerk, het Cross of Sacrifice, de Stone of Remembrance, de twee schuilgebouwen en het dienstgebouwtje.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Dochy Farm New British Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Begraafplaats ontworpen door R. Blomfield en W.H. Cowlishaw. Aan straatzijde is de bakstenen omheiningsmuur laag, waardoor de begraafplaats een open karakter heeft. De 'Stone of Remembrance' staat centraal vooraan, het 'Cross of Sacrifice' centraal achteraan. Links en rechts staan twee bakstenen schuilgebouwtjes, die afgedekt zijn met trapsgewijs versmallende witte natuurstenen blokken en een segmentboogvormige dekplaat. De graven liggen regelmatig verspreid over twaalf perken, die worden getooid met bloemperken, struiken en esdoorns.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Verzamelbegraafplaats die na de oorlog is ontstaan door de concentratie van geïsoleerde graven uit de slagvelden rond Boezinge, Sint-Juliaan, Frezenberg en Passendale. Vlakbij bevond zich een knooppunt van verbindingswegen, waardoor het een ideaal verzamelpunt was om lichamen over te brengen. Maar liefst 958 van de 1439 doden konden niet meer geïdentificeerd worden.
De vlakbij gelegen hoeve waarnaar de begraafplaats is genoemd, was tijdens de oorlog door Duitse eenheden uitgebouwd tot een versterking. 'Dochy Farm' kon tijdens de Derde Slag bij leper op 4 oktober 1917 veroverd worden door de '4th New Zealand Brigade'.

Dochy Farm New British Cemetery

Zonnebekestraat (Langemark-Poelkapelle)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en W.H. Cowlishaw. De min of meer rechthoekige begraafplaats is ommuurd, met twee toegangshekken vooraan, centraal een 'Stone of Remembrance' geflankeerd door opgaande bomen, een 'Cross of Sacrifice' centraal achteraan, twee schuilgebouwen opzij en twaalf perken met witte grafstenen.