Neoclassicistisch burgerhuis

Straten met begijnhofpark, herenhuizen, woonhuis, Vlaams Huis, Groeningeabdij en begijnenhuizen

Het neoclassicistisch burgerhuis is beschermd als monument.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een woonhuis met 18de-eeuwse interieurelementen zoals een trap met trappaal met rocaillesnijwerk. Het huis heeft ook fraaie interieurelementen toegevoegd bij de renovatie in 1922 zoals de aankleding van de woonkamer en de inrichting van de veranda.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een 18de-eeuws woonhuis, mogelijk met oudere kern, met deels behouden 18de-eeuws interieur zoals onder meer de trap en de deuren op de tweede bouwlaag. Het woonhuis bewaart ook een opvallende kelder met graatgewelf gecombineerd met een lange gang met tongewelf; het dakspant is eveneens origineel.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een 18de-eeuws woonhuis, mogelijk met oudere kern, dat toebehoorde aan het kapittel van de nabijgelegen Onze-Lieve-Vrouwekerk en door een kanunnik werd bewoond.

Groeningestraat 7 (Kortrijk)
Vermoedelijk 18de-eeuws woonhuis, mogelijk met oudere kern, dat toebehoorde aan het kapittel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en door een kanunnik werd bewoond.