Beschermd monument

Herenhuis Florin

Beschermd monument van tot heden

ID
13142
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13142

Besluiten

Herenhuis Sint-Christophe, woningen ontworpen door J.R. Van Hoenacker, Hotel Florin en burgerwoning met magazijn
definitieve beschermingsbesluiten: 28-05-2003  ID: 4044

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het voormalig herenhuis Florin is beschermd als monument.



Waarden

Het voormalig hotel Florin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het als gesamtkunstwerk geconcipieerd salon aan de straatzijde, met onder meer merkwaardig pseudo-casettenplafond, waarvan de vlakken beschilderd zijn met florale motieven in fresco techniek. Het bureeltje links ervan wordt eveneens gekenmerkt door een fraai plafond met schildering in imitatie-inlegwerk (florale motieven). Het materiaalgebruik en de eerder, voor de regio zeldzame decoratietechnieken, getuigen van vakmanschap.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een deels vrijstaand herenhuis opgetrokken in 1897, naar ontwerp van H. Maquet. De evenwichtig opgebouwde en imposante gevel opgetrokken uit witte natuursteen en blauwe hardsteen, vormt een beeldbepalend element in het straatbeeld van de Minister Tacklaan;
Als zijnde een representatief voorbeeld van een herenwoning, uit het einde van de 19de eeuw, duidelijk beïnvloed door de Franse bouwstijlen.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van de levensstijl van de Kortrijkse bourgeoisie op het eind van de 19de eeuw;
Als zijnde interessant door het grotendeels behouden eclectische interieur met verzorgde en luxueuze binnenafwerking, als uiting van de status van de bewoners;
Als zijnde een voorbeeld van de burgerij die zich in de tweede helft van de 19de eeuw gaat vestigingen in de nieuwe stadsuitbreidingen, die zich situeren in de stationsbuurt, symbool van de industriële vooruitgang.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Herenhuis Florin

Minister Tacklaan 33 (Kortrijk)
Hotel Florin, vernoemd naar de opdrachtgever textielindustrieel H. Florin. Deels vrijstaand herenhuis opgetrokken in 1897 naar ontwerp van Henri Maquet. Grote tuin links van het woonhuis aan de straatzijde afgezet door muur van natuursteen en arduin, met een erftoegang gemarkeerd door arduinen pilasters en smeedijzeren hek. Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, met een imposante neoclassicistische lijstgevel opgetrokken uit witte natuursteen op sokkel van arduin.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.