Samenstel van burgerhuizen naar ontwerp van J.R. Vanhoenacker

Besluiten

Herenhuis Sint-Christophe, woningen ontworpen door J.R. Van Hoenacker, Hotel Florin en burgerwoning met magazijn

Beschrijving

De bescherming als monument omvat een samenstel van vijf burgerhuizen naar ontwerp van J.R. Vanhoenacker.

Waarden

De vijf burgerwoningen naar ontwerp van J.R. Vanhoenacker zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van het vroege oeuvre van architect J.R. Vanhoenacker. Typisch voor zijn Kortrijkse oeuvre is de invloed van de art nouveau in de detailuitwerking van de gevelparementen, de plint en onderdorpels. De kwaliteit van zijn oeuvre overstijgt het lokale en provinciale niveau.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een samenstel van vijf burgerwoningen naar ontwerp van de Kortrijkse architect Jean-Robert Vanhoenacker, opgetrokken tussen 1904 en 1906;
Als zijnde een gaaf bewaard geheel dat zeer beeldbepalend is in de Minister Tacklaan;
Als zijnde woningen die hun oorspronkelijke interieurindeling behielden evenals een groot deel van hun eclectische aankleding waaronder bepleisterde plafonds, marmeren schouwen en parketvloeren;
Uitzonderlijk is de gaaf bewaarde keuken van nummer 23 met cementtegelvloer (dambordpatroon), betegelde wanden, wandkasten, gootsteen en handpomp.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van de wooncultuur van de burgerij, meer bepaald in de West-Vlaamse stad Kortrijk;
De gevels van de woningen veruitwendigen de sociale status van de opdrachtgever, die zich vestigt in de bloeiende stationswijk, symbool van de bloeiende industriestad Kortrijk.

Burgerhuis van 1904

Minister Tacklaan 27 (Kortrijk)
Enkelhuis van 1904, naar ontwerp van J.R. Vanhoenacker (Antwerpen-Kortrijk), zie gevelsteen. Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen op verhoogde begane grond. Pannen zadeldak. Bakstenen lijstgevel afgelijnd door houten kroonlijst rustend op consoles.

Burgerhuis van 1905

Minister Tacklaan 21 (Kortrijk)
Burgerhuis van 1905, gesigneerd JEAN ROB. VANHOENACKER - ARCHITECTE - ANVERS/ COURTRAI. Eclectisch enkelhuis met art-nouveau-inslag zie hoefijzer- en rondboogvensters met gekleurd glas in de bovenlichten, fraai uitgewerkte arduinen lekdrempels en plint en smeedijzerwerk.

Burgerhuis van 1905

Minister Tacklaan 29 (Kortrijk)
Burgerhuis van 1905 naar ontwerp van J.R. Vanhoenacker (Antwerpen-Kortrijk), zie gevelsteen. Imposante lijstgevel door het parement van lichtroze natuursteen op arduinen sokkel.

Samenstel van burgerhuizen

Minister Tacklaan 23-25 (Kortrijk)
Samenstel van identieke enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema. Twee burgerwoningen in eclectische stijl, met art-nouveau-inslag. Oorspronkelijk ontworpen als drie woonhuizen, zie bouwplan. Kleurrijk en decoratief uitgewerkt parement van 1906 en gesigneerd JEAN ROB VANHOENACKER - ARCHITECT- ANVERS/ COURTRAI.