Priesterage

Pastorie

Priesterage, een voormalige pastorie te Zwevegem, is beschermd als monument.

De oude pastorij is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Priesterage

Deerlijkstraat 123 (Zwevegem)
Omwalde site, toegankelijk via een bakstenen brug. Archeologisch onderzoek wijst erop dat de site teruggaat op een oudere omgrachte site uit de middeleeuwen. Vermoedelijk gaat het huidige gebouw in kern terug tot de 16de eeuw, maar werd verschillende malen verbouwd. Circa 1855 wordt een nieuwe pastorie betrokken vlakbij de kerk en verliest het gebouw haar functie als pastorie. In 1981 wordt de gemeente Zwevegem eigenaar en restaureert het gebouw in 1989-1991, waarna het herbestemd wordt als culturele ontmoetingsplaats. Site-toegang gemarkeerd door gewit bakstenen poortgebouwtje. Typerend dubbelhuis met één bouwlaag en zes traveeën onder mansardedak. Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepikte plint, geritmeerd door licht getoogde muuropeningen. Vrij gaaf bewaarde interieurindeling volgens traditionele dubbelhuisplattegrond. Centrale traphal met houten steektrap naar de zolder; cementtegelvloer. Ten noorden, tweeledig nutsgebouwtje bestaande uit bakhuis en stalvleugel.