Beschermd monument

Windmolen Plaetsemolen

Beschermd monument van tot heden

ID
13074
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13074

Besluiten

Korenwindmolen Plaetsemolen
definitieve beschermingsbesluiten: 01-06-1995  ID: 2884

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De molenromp van de Plaetsemolen te Zedelgem, is beschermd als monument.



Waarden

De voormalige korenwindmolen van het type bergmolen, naderhand omgevormd tot mechanische maalderij, met inbegrip van de aanhorigheden, van alle gaande werk met toebehoren inzonderheid de dieselmotor Claeys-Zedelgem, de maalstoelen met maalstenen en radaren, de weegschaal, de galg, de elektrische aandrijving (niet-beperkende opsomming), is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als voorbeeld van een korenwindmolen van het type bergmolen anno 1866 die in de socio-economische context van het interbellum werd omgevormd tot mechanische maalderij, aangedreven door een zeldzaam geworden horizontale mono-cylinder dieselmotor Claeys-Zedelgem.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Romp van de Plaetsemolen met maalderij

Burg. Jos. Lievensstraat (Zedelgem)
De Plaetsemolen is een stenen bergmolen, gelegen in een nog vrij landelijke omgeving. Deze olie- en korenmolen verving in 1866 een vroegere staakmolen. De molensite op deze plaats werd reeds vermeld in de eerste helft van de 16de eeuw. De benaming Plaetse- of Dorpsmolen verwijst naar de ligging op nog geen halve kilometer van de kerk. In 1932 vielen de wieken definitief stil en werd een mechanische maalderij bij de molen gebouwd. De maalderij werd aangedreven door een monocilinder dieselmotor van het Zedelgemse bedrijf Claeys. Nabij de maalderij is een ronde waterput opgemetseld in baksteen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.