Beschermd cultuurhistorisch landschap

Ooigembos

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Ooigembos

Het Ooigembos te Ooigem is met de omliggende landbouwgronden beschermd als landschap.

Het beschermingsdossier motiveert de natuurwetenschappelijke en de recreatief-landschappelijke waarde als volgt: het gebied vormt in de driehoek Kortrijk-Deinze-Tielt één van de laatste boselementen.

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000346, Ooigembos (VANWALLEGHEM R., 1978).

Het Ooigembos is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde

in casu recreatief-landschappelijke waarde

Oorlogsgedenkteken

1e Linie-Regimentstraat (Wielsbeke)
Oorlogsgedenkteken voor militaire en burgerlijke slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Opgericht door het gemeentebestuur van Ooigem, vermoedelijk ter vervanging van het gedenkteken in het Ooigembos, waarvan de naamplaten zijn gerecupereerd.

Oorlogsgedenkteken voor de Leieslag in 1940

Oorlogsgedenkteken voor de Leieslag in 1940, gelegen langs het meest oostelijke pad van het Ooigembos, ontworpen circa 1955 door architect Libeer in opdracht van de heer Bossuyt.

Leievallei tussen Ooigem en Bavikhove

Bavikhove (Harelbeke), Beveren, Desselgem (Waregem), Ooigem (Wielsbeke)
De Leie was tot in de 17de eeuw slecht bevaarbaar door het onregelmatige debiet. Door verbeterwerken waaronder de aanleg van sluizen en stuwen werd de rivier bevaarbaar. Ook in latere periodes werden nog verbeteringen doorgevoerd waaronder rechttrekkingen rond 1970. Enkele afgesneden riviermeanders zijn nog zichtbaar in het landschap. De Leievallei was lager gelegen dan het omringende land en daarom concentreren de wei- en hooilanden zich daar. Het Ooigembos is een soortenrijk eiken-haagbeukenbos is met kenmerkende oud-bosplanten. De hoger gelegen gronden worden gebruikt als akkerland. Het Kasteel van Ooigem, het Groot Goed van Sint-Pieters (Munkenhof) en het Goed te Beaulieu zijn belangrijke ontginningsites in de vallei. Verder wordt de ankerplaats gekenmerkt door een rijkdom aan vlaserfgoed waaronder vlasroterijen en kenmerkende schuren.