Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteeldomein Casier

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kasteel Casier, kapel Onze-Lieve-Vrouw en kasteelpark

Beschrijving

Het kasteeldomein Casier, gelegen langs de Stationsstraat te Waregem, is beschermd als stadsgezicht. De bescherming omvat het landhuis, het koetshuis met oranjerie en de aanleunende hondenkennel, het hekwerk aan de Stationsstraat, de waterpartijen met eilanden en bruggen, de ijskelder, de Onze-Lieve-Vrouwkapel met aanleunende muur aan de Keukeldam en het park. De pompmolen in het kasteelpark werd reeds eerder beschermd als monument en maakt eveneens deel uit van het beschermde stadsgezicht.

Het kasteelpark is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde van oudsher een open gebied in de Waregemse binnenstad - tijdens het ancien regime deels 'Canunckenbosch' genaamd als verwijzing naar de eigenaars, het kapittel van Doornik. Tijdens de 19de eeuw werd dit open karakter uitgebreid en bevestigd door in een eerste fase het uitgraven van de dubbele omwalling en later door de aanleg van het kasteelpark.
Als zijnde een 19de-eeuws kasteelpark volgens de Engelse landschapsstijl met romantiserende invloed, aangelegd rond een achtvormige omwalde site in de vallei van Gaverbeek en als verheerlijkt landgoed uitgebouwd tot statussymbool van de hogere burgerij in een kleinstedelijk centrum. Binnen dit domein is, - naast de als monument voorgestelde elementen als kasteel, koetshuis, dubbele omwalling met bruggetjes en ijskelder, het hekwerk aan de Stationsstraat en de Onze- Lieve-Vrouwkapel met muur aan de Keukeldam -, ook de deels behouden aanleg van belang. Hier onderscheiden we onder meer de twee vista’s enerzijds vanuit het kasteel naar de vijvers, het boogbruggetje en de Gavermeersen en anderzijds vanaf de ijskelder naar het stenen boogbruggetje. Andere te behouden elementen zijn de moestuinmuur; de oude en nieuwe boomgaard, het oude bomenbestand.

Stationsstraat 34 (Waregem)
Neoclassicistisch landhuis, in oorsprong daterend van circa 1852 en vrij grondig uitgebreid in 1921, en koetshuis, eveneens van circa 1852 met oranjeriegedeelte links en in 1904 aangebouwde hondenkennel. Gelegen in een kasteelpark vermoedelijk daterend van circa 1872 en ontworpen in Engelse landschapsstijl met romantiserende invloed, voorzien van siervijvers, brugjes en een ijskelder. In het park bevindt zich ook het laatste overblijvend exemplaar van een 19de-eeuws pompmolentje in Vlaanderen, gebouwd tussen 1872 en 1883. Aan de Stationsstraat is het park afgesloten door een laag gecementeerd muurtje, waarboven een ijzeren hekwerk; de toegang wordt gemarkeerd door vierkante, gecementeerde pijlers met vaasbekroning.

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Keukeldam (Waregem)
Kapelletje in de ommuring van het kasteeldomein van park "Casier". Samen met het kasteel en het park als monument beschermd.