Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Goed Van den Bossche

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Woning Goed Van den Bossche met trompetboom en Japanse noteboom

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht betreft het voormalig Goed Van den Bossche, bestaande uit het herenhuis met bijgebouwen en botanische privétuin, later stadspark.

Waarden

Het voormalig ‘Goed Van den Bossche’ is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Dr. J. Geensstraat 34 (Tienen)
Neoclassicistisch herenhuis uit het begin van de 19de eeuw met bijgebouwen te midden van een park met een belangrijke botanische collectie, het huidige stadspark.

Hortus Thenensis

Neoclassicistisch herenhuis met bijgebouwen uit het begin van de 19de eeuw, tussen 1886 en 1910 stelselmatig uitgebreid door Léon Van den Bossche met aanleg van een botanische privétuin, heden stadspark van circa 2 hectare met restanten van de botanische tuin.

Tulpenboom in het stadspark

Het Tiense stadspark groeide uit de 'Horta Thenensis', een botanische tuin aangelegd door de toenmalige eigenaar Léon-Pierre-Charles Van den Bossche. Nog een aantal bomen, waaronder deze imposante Tulpenboom, dateren van de oorspronkelijke aanleg aan het einde van de 19de eeuw.