Mouterij

Woningen

De voormalige mouterij van brouwerij Tack is beschermd als monument.

In hetzelfde beschermingsbesluit worden nog dertien panden, gelegen langs de Kapucijnenstraat en de Broelkaai, beschermd als monument. Als gaaf bewaarde gevelwand vormen ze een beeldbepalend geheel in de stad.

De voormalige mouterij is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een belangrijk historisch en structuurbepalend element in het stratenpatroon van de stad Kortrijk. De site vormde tot in de 18de eeuw de zogenaamde Broeiweide, een lager gelegen moerassige weide;
Als zijnde een belangrijk visueel element in de stad Kortrijk door de gaaf bewaarde gevelwanden die een architecturale eenheid vormen. De woningen en herbergen gelegen aan de Broeikaai en de Kapucijnenstraat vormen een beeldbepalend geheel;
De verschillende panden worden gedateerd tweede helft 18de eeuw en worden getypeerd door witbepleisterde of witgeschilderde lijstgevels van twee bouwlagen onder pannen zadeldak. De meeste woningen behielden de typische smalle arduinen muurdammen tussen de vensters;
Het geheel van herbergen en woonhuizen geven een duidelijk beeld van de laat 18de-eeuwse stedelijke architectuur en zijn getuige van de Kortrijkse stadsontwikkeling.

industrieel-archeologische waarde

De behouden mouterij en mouteest van de voormalige brouwerij Tack, als enige getuige van het voormalige brouwerij complex dat hier gevestigd was van 1760 tot circa 1962. De mouteest is één van de laatste gekende vroeg 20ste-eeuwse eesten in West-Vlaanderen. De gaaf bewaarde mouteest behield de eesthaard met inscriptie: "H. LAFEUILLADE - CONSTRUCTEUR - BRUXELLES".

Als zijnde een belangrijke site in de stad Kortrijk als getuige van de stedelijke evolutie;
Omwille van de architecturale sporen van de brouwerij Tack, waaronder de mouterij met droogtoren, die hier gevestigd was van 1760 tot 1964;
Als één van de laatste getuigen van de bloeiende brouwindustrie in de stad Kortrijk, een belangrijke tak in de economie.

Mouterij

Kapucijnenstraat 25A (Kortrijk)
Voormalige mouterij van de brouwerij Tack, thans ingericht als café. In oorsprong vermoedelijk twee 18de-eeuwse burgerhuizen die verbouwd zijn tot mouterij, zie de arduinen muurdammen.