Geallieerde observatiepost met oorlogsbuit Kleine Berta

Oorlogsmonumenten

Beschrijving

De geallieerde observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog, met als bekroning de als oorlogsbuit opgestelde mortier 'Kleine Berta' is beschermd als monument.

Waarden

De geallieerde observatiepost met oorlogsbuit 'Kleine Berta' is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

historische, in casu militair-historische en industrieel-archeologische waarde: Mooi bewaarde betonnen observatiepost van geallieerde, vermoedelijk Britse makelij. De constructie bestaat uit twee verdiepingen en was vermoedelijk geconstrueerd in een bestaand bakstenen bouwwerk. In de bovenste etage is een breed kijkgat aan oostelijke zijde uitgespaard. Van hieruit hadden verkenners een goed zicht over het kanaal Ieper-IJzer en de Duitse stellingen op de 'Pilckem Ridge', waardoor het mogelijk werd om gerichte instructies door te geven aan de artillerie.

historische waarde

in casu historische context: 'Kleine Berta', zoals de Duitse mortier bovenop de geallieerde observatiepost genoemd wordt, getuigt van een behoefte tijdens de naoorlogse jaren om de overwinning op de vijand extra in de verf te zetten door oorlogsbuit triomfantelijk tentoon te stellen. Het tentoonstellen van een 'trofee op de vijand' werd van overheidswege georganiseerd.

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Diksmuidseweg 389 (Ieper)
Geallieerde observatiepost met een Duitse mortier die in 1922 bovenop de bunker als oorlogsbuit is geplaatst. In 1967 werd aan straatzijde een gedenkplaat onthuld.