Batterij Stutzpunkt Stene

Veldbatterijen

De bescherming omvat een Duitse veldbatterij uit de Tweede Wereldoorlog.

Veldbatterij Stene is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Unieke en goed bewaarde onderdelen van de Duitse kustverdediging van de Atlantikwall opgetrokken in de periode 1942-1944. De batterijen vormen een schoolvoorbeeld van de typische veldbatterijen van de Atlantikwall.

industrieel-archeologische waarde

Als goed bewaarde getuigenissen van de vestigingsbouwkunst uit de Tweede Wereldoorlog en meer bepaald van de verdediging van de Duitse Atlantikwall.

Schorredijk (Oostende)
"Stutzpunkt Stene", een Duitse veldbatterij uit de Tweede Wereldoorlog op de site van een voormalige steenbakkerij, ingesloten tussen Schorredijk, Schorrestraat en Steensedijk. Samen met "veldbatterij Leffinge" deel uitmakend van een vooruitgeschoven (op drie kilometer van de kustlijn) linie van de Atlantikwall (1942-1944) die als zogenaamd landfront samen met het nabijgelegen anti-tankkanaal de havenstad Oostende tegen aanvallen vanuit het land moest beschermen.