Onze-Lieve-Vrouwhospitaal: kapel en oude delen

Religieuze en openbare gebouwen

De bescherming als monument omvat de kapel en de oude delen van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal.

Waarden

De kerk en de oude delen van het Onze-Lieve-Vrouw Godshuis zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

in casu kunsthistorische waarde

Orgel kapel van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Budastraat 37 (Kortrijk)
De bouwer van het oorspronkelijk orgel is P.-J. de Rijckere (Kortrijk); de orgelbouwer leverde behalve het instrument ook de orgelkast (wat zeer ongebruikelijk is). Het bouwjaar is 1752-1755. In 1887 werd in de oude orgelkast een totaal nieuw instrument geplaatst door P. Schyven uit Brussel-Elsene.

Onze-Lieve-Vrouwhospitaal met tuin

Site vermoedelijk opklimmend tot in het begin van de 13de eeuw. Oudste bewaarde vermelding van 1211, uitgaande van ridder Goswijn, heer van Moeskroen, en betreft een schenking aan het armenhospitaal. Oudste vermelding van een kapel van 1220. Hervorming van de communauteit vóór 1302 en de vestiging van enkele zusters die leefden volgens de regel van Sint-Augustinus.