Hof ter Magne: boerenwoning, stal en bakhuis

Geografisch pakket Rollegem

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de boerenwoning, stalvleugel en bakhuisje van hoeve Hof ter Magne.

Waarden

De hoeve zogenaamd Hof ter Magne, bestaande uit woonhuis, stalvleugel en bakhuisje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een hoeve met gaaf bewaard 17de-eeuws woonhuis, 17de-eeuwse L-vormige stalvleugel met muurkapel en 17de-eeuws bakhuis je. Het woonhuis daterend van 1637 bewaarde grotendeels zijn oorspronkelijk uitzicht cf. muuropeningen en het bewaard schrijnwerk met kleine roedeverdeling, dievenstaven en deels bewaarde luikjes. Verder vertoont het een aantal typische kenmerken waaronder aandaken en vlechtingen in de zijgevels.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een gaaf bewaarde historische woonvorm typerend voor de landelijke gemeente Rollegem, namelijk een hoeve gericht op landbouw en veeteelt, gelegen in een in hoofdzaak van landbouw levend dorp.

volkskundige waarde

Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een hoeve met stalvleugel met grote muurkapel, opgericht in het midden van de 19de eeuw in het kader van de nog steeds levende devotie voor Maria.

Hof ter Magne

Marksestraat 7 (Kortrijk)
Woonhuis, stalvleugel en bakhuisje. Hoeve voor het eerst vermeld en afgebeeld in 1756 op een Tienden Kaart van Rollegem. De hoevegebouwen waren omgeven door een omwalling die volledig verdween voor 1809. De hoeve is echter ouder en te dateren in de eerste helft van de 17de eeuw. Het woonhuis is gedateerd "1637" met muurankers.