Veldkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Geografisch pakket Rollegem

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de veldkapel op de hoek van de Schepenhuisstraat met de Bellegemseweg.

De veldkapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een typisch voorbeeld van een kleine landelijke kapel, daterend van 1853 cf. opschrift op arduinen gedenksteen in boogveld.
Als zijnde een kenmerkend voorbeeld van een veldkapel, ingeplant op een kruispunt van wegen, met name van de Bellegemseweg en de Schepenhuisstraat.

volkskundige waarde

Als zijnde een kenmerkend voorbeeld van een wegkapel, gebouwd in 1853 op privéinitiatief van Petrus Ingelbert uit dankbaarheid en in het kader van de heropleving van de devotie tot Maria tijdens de tweede helft van de 19de eeuw.

Schepenhuisstraat (Kortrijk)
Kleine veldkapel, toegewijd aan de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en opgericht in 1835 door Petrus Ingelbrecht, zie arduinen gedenksteen in boogveld.