Veldkapel

Geografisch pakket Rollegem

De bescherming als monument omvat de veldkapel bij hoeve Brouckaertshof.

De veldkapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een veldkapel met houten kruis en vermoedelijk 18de-eeuws gepolychromeerd houten kruisbeeld. De kapel staat reeds aangeduid op de kaart van P. Vander Maelen (1850).

volkskundige waarde

Als zijnde een getuige van volksdevotie of volksgeloof, vermoedelijk opgericht circa 1886 op privé-initiatief en historisch te situeren in de periode van het katholieke reveil op het einde van de 19de eeuw.

Veldkapel bij hoeve Brouckaertshof

Munkendoornstraat 222 (Kortrijk)
Veldkapelletje, gelegen bij het begin van de toegangsdreef van de hoeve "Brouckaertshof". Het kruisbeeld staat reeds aangeduid op de Vander Maelenkaart (1850). In 1950 werd er een nieuw afdak geplaatst. Kapelletje van rode baksteen onder pannen zadeldak bekroond door ijzeren kruis. Gecementeerd en met schijnvoegen afgewerkt interieur met houten kruis met witbeschilderd vaandeltje met opschrift "INRI". Kruis met houten gepolychromeerd kruisbeeld, de strakheid van het beeld laat vermoeden dat het afkomstig is uit de 18de eeuw.