Wegkapelletje

Geografisch pakket Rollegem

De bescherming als monument omvat de wegkapel met calvarie in de Lampestraat.

De wegkapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een veldkapel met houten kruis en vermoedelijk 18de-eeuws gepolychromeerd houten kruisbeeld. De kapel staat reeds aangeduid op de kaart van P. Vander Maelen (1850).

volkskundige waarde

Als zijnde een regelmatig bezochte gebedsplaats met beeldbepalende ligging in de landelijke Lampestraat.
Als zijnde een kenmerkend voorbeeld van een wegkapel opgericht op privé-initiatief als een oude en vrome getuigenis van volksdevotie.

Wegkapel

Lampestraat (Kortrijk)
Bakstenen wegkapel met houten kruisbeeld. Kapel reeds aangeduid op de kaart van P. Vander Maelen (1850). Het houten kruisbeeld is vermoedelijk 18de-eeuws en was oorspronkelijk onbeschut. Wegkapelletje van bruinrode baksteen onder pannen zadeldak, overgroeid met klimop. Bedehuisje met rechthoekige plattegrond, afgesloten met ijzeren hek.