Minderbroedersklooster: kloosterpoort

Minderbroedersklooster: kloosterpoort, portierswoning, infirmerie en site

De kloosterpoort van het Minderbroedersklooster te Diest, is beschermd als monument.

Waarden

De kloosterpoort van het voormalige Minderbroedersklooster is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu historische en architectuurhistorische waarde:
Toegang tot het voormalige Minderbroedersklooster in de vorm van een gaaf bewaarde classicistische bak- en kalkzandstenen. De korfboogpoort is Anno 1762 gedateerd en geflankeerd door gegroefde pilasters met geprofileerde kroonlijst, klokvormige bekroning en bolmotieven.

Portierswoning en poort Minderbroedersklooster

Michel Theysstraat 6-8 (Diest)
De aanwezigheid van de orde in Diest zou teruggaan tot begin 13de eeuw: een vermelding laat een reeds volledig ingericht klooster veronderstellen in 1232; de jonge orde genoot de steun van de heren van Diest. Overgebleven zijn de volgende delen: de kloosteringang, gedateerd ANNO 1762 boven de rondbooginrijpoort, en de voormalige portierswoning, een gecementeerd dubbelhuis met twee verdiepingen en zadeldak dagtekenend uit de tweede helft van de 18de eeuw.