Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Elektromechanische maalderij Wierinckx met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Elektromechanische maalderij Wierinckx/Gasthuismolen met cultuurgoederen en omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de elektromechanische maalderij Wierinckx met omgeving. De maalderij is eveneens als monument beschermd.

Waarden

De omgeving van de Gasthuismolen is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als oorspronkelijke molensite met de bijgebouwen en de mulderswoning die getuigen van de wijze waarop de gebouwen een erf vormden waarop oorspronkelijk ook nog de windmolen stond (in grondplan aangeduid) als ambachtelijk bedrijf waaruit de elektromechanische maalderij is ontstaan.

Elektromechanische maalderij Wierinckx / Gasthuismolen

Molenstraat 21 (Lubbeek)
Gasthuismolen opgericht rond 1755 en stilgelegd in 1915, in 1898 nieuw industrieel gebouw naast de windmolen, in 1901 werd de maalderij uitgebreid, tussen 1928 en 1940 uitbreiding magazijn en machinegebouw.