Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouwe met kapel der Graven-van-Vlaanderen

Religieuze en openbare gebouwen

De Onze-Lieve-Vrouwekerk met kapel der Graven-van-Vlaanderen is beschermd als monument.

Waarden

De kerk van Onze-Lieve-Vrouwe en de kapel der Graven van Vlaanderen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

in casu kunsthistorische waarde

Deken Zegerplein (Kortrijk)
Opgericht als kapittelkerk, sinds 1797 parochiekerk. Georiënteerde kruisbasiliek. Eerste bedehuis opgericht tussen het einde van de 12de en het begin van de 13de eeuw binnen domein van grafelijk kasteel van Boudewijn IX, na zijn belofte een kapittelkerk op te richten.

Muurschilderingen parochiekerk Onze-Lieve-Vrouwe

Portretten van de graven en de gravinnen van Vlaanderen in de spaarnissen van de Sint-Catharinakapel, uit verschillende perioden.

Orgel parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Reeds in 1406 was de kapittelkerk in het bezit van een orgel: dit is één van de vroegste vermeldingen van een orgel in Vlaanderen. Daarna volgde nog een gevariëerde geschiedenis. In 1771 werd een nieuw orgel gebouwd door Pieter van Peteghem, met beeldhouwwerk aan de orgelkasten door Nicolaas Lecreux uit Doornik, n.o.v. Marc Lefebvre. In 1891-1892 wordt een totaal nieuw instrument in de oude kasten gebouwd door P. Schyven (Brussel-Elsene). Rond 1997 begon men aan een reconstructie van het Van Peteghem-orgel in de oude kast.