Kasteel Ten Poele: belvedèretorentje

Gebouwen in Sint-Pieters

Het belvedèretorentje in het park van kasteel Ten Poele is beschermd als monument.

Het belvedèretorentje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een uitzonderlijk voorbeeld van een belvedère geïnspireerd op een 19de-eeuwse vormgeving, doch met eigentijds materiaalgebruik;
Het werd gebouwd kort na de Eerste Wereldoorlog door de eigenaar van het nabijgelegen goed Ten Poele om zijn domein te kunnen overschouwen;
Deze belvedèretoren behoort tot het kwetsbare, kleine culturele erfgoed. Het is een uiting van de verfijnde levenswandel van de gegoede burgerij.

Kasteeldomein Ten Poele

Vaartstraat 51 (Brugge)
De naam van het domein houdt verband met de eerste eigenaar Jan van de Poele die reeds in 1365 als eigenaar wordt vermeld. Het kasteel ligt in een dubbel omwald domein. Het hoofdgebouw, palend aan de omwalling heeft een rechthoekige plattegrond en telt zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddaken. Het bijgebouw van twee traveeën en één bouwlaag was vermoedelijk oorspronkelijk in gebruik als portierswoning. Voormalige stallen van 1896. Verder nog laag gebouw met daaraan verbonden een ijskelder. Buiten de omwalling in het publieke park een belvedère of gloriëtte.