Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Kloosterhof: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoevegebouwen Kloosterhof met omgeving

Beschrijving

De omgeving van het Kloosterhof, gelegen langs de Lauwestraat te Wevelgem, is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat de boerenwoningen van de hoeve, de omwalling, het erf, de platanendreef, de moestuin en de omliggende weilanden. De als monument beschermde hoevegebouwen maken geen deel uit van het beschermde dorpsgezicht.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van het Kloosterhof, met name de omwalling, de platanendreef, de moestuin en de omliggende weilanden, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

Zijnde de componenten van de economische entiteit van het voormalige neerhof en als zijnde de weliswaar tot nu toe onopgegraven archeologische site van de verdwenen abdij en door hun wetenschappelijke waarde, als zijnde landschappelijk en stedenbouwkundig belangrijk.

Hoeve Kloosterhof

Lauwestraat 168-170 (Wevelgem)
De hoevegebouwen vormen het voormalige neerhof van de verdwenen Guldenbergabdij. De omwalde hoeve wordt omgeven door een ommuurde moestuin en weilanden. 18de-eeuwse hoevegebouwen met gesloten opstelling op rechthoekige plattegrond. Lange oostelijke erfoprit afgezoomd door platanen en gemarkeerd door eenvoudig poortgebouw onder pannen zadeldak.