Hoeve Kloosterhof

Hoevegebouwen Kloosterhof met omgeving

Beschrijving

De hoevegebouwen (met uitzondering van de woonhuizen) van het Kloosterhof, gelegen langs de Lauwestraat te Wevelgem, zijn beschermd als monument. De omgeving van de hoeve is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De hoevegebouwen (met uitzondering van de woonhuizen) van het Kloosterhof zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

De geschiedenis van het kloosterwezen, als zijnde het voormalige neerhof van de belangrijke Guldenburgabdij; de economische en de architectuurhistorische geschiedenis, als zijnde een typische 18de-eeuwse hoeve, met 17de-eeuwse duiventoren, uit de Leiestreek.

Hoeve Kloosterhof

Lauwestraat 168-170 (Wevelgem)
De hoevegebouwen vormen het voormalige neerhof van de verdwenen Guldenbergabdij. De omwalde hoeve wordt omgeven door een ommuurde moestuin en weilanden. 18de-eeuwse hoevegebouwen met gesloten opstelling op rechthoekige plattegrond. Lange oostelijke erfoprit afgezoomd door platanen en gemarkeerd door eenvoudig poortgebouw onder pannen zadeldak.