La Brique Military Cemetery No 2

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats La Brique Military Cemetery No 2 is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats, inclusief alle beplantingen zoals bloemenperken, bomen en hagen, de omheiningsmuur met toegangshek, het schuilhuis en het Cross of Sacrifice.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats La Brique Military Cemetery No. 2 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: La Brique Military Cemetery No. 2 is op architecturaal vlak complementair aan No. 1, aan de overkant van de straat: de twee gelijkaardige toegangen liggen recht tegenover mekaar, het gedeelde 'Cross of Sacrifice' staat bij de toegang van No. 2. In de westelijke hoek staat een bakstenen schuilgebouw, afgewerkt met witte natuursteen, met een rondgebogen toegang. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, bruine beuk en berken. De aanleg van beide begraafplaatsen is het werk van R. Blomfield en G.H. Goldsmith.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Dit is de grootste van de twee Britse militaire begraafplaatsen, die bij mekaar gelegen zijn. De 383 oorspronkelijke graven van No. 2 werden hier aangelegd tussen februari 1915 en maart 1918. Ze werden na de wapenstilstand grotendeels aangevuld met graven uit de omliggende slagvelden. Nu liggen er 840 doden, waarvan er 386 niet meer geïdentificeerd konden worden. Voor 4 van hen werd een 'special memorial' opgericht.

Pilkemseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en G.H. Goldsmith. De begraafplaats wordt omheind door een haag, aan straatzijde door een bakstenen muur met smeedijzeren hek. Er is een 'Cross of Sacrifice', een bakstenen schuilgebouw, evenals onregelmatig aangelegde rijen met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.