Hoeve Ten Walle: hekken, omwalling, woonhuis, stallen, schuur en bakhuis

Gebouwen in Sint-Pieters

Beschrijving

De hoeve Ten Walle is beschermd als monument. De bescherming omvat de smeedijzeren hekken tussen de pilasters, de omwalling, het woonhuis, de paardenstal, de schuur, het bakhuis en de koeienstal.

Waarden

De hoeve zogenaamd Ten Walle, meer bepaald de smeedijzeren hekken tussen de pilasters, de omwalling, het woonhuis, de paardenstal, de schuur, het bakhuis en de koeienstal, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een historisch belangrijke hoeve oorspronkelijk voorzien van een poortgebouw. De hoeve wordt voor het eerst vermeld in de 14de eeuw als leengoed van het Hof Ten Poele;
Als zijnde een beeldbepalende hoeve in nabijheid van de zogenaamde Gentele Dijk die het resultaat is van de indijking in de 11de eeuw;
Als zijnde een historisch erf met ruime rechthoekige omwalling en erftoegang gemarkeerd door verzorgde pijlers en hekken;
Als zijnde een uitzonderlijk voorbeeld van een gaaf bewaarde hoeve bestaande uit losse bestanddelen gelegen binnen een gaaf bewaarde omwalling. Het voormalig poortgebouw, thans in gebruik als woonhuis heeft een oude kern die teruggaat tot de 14de eeuw af te lezen van de zijgevel met steunberen en muuropeningen in rondboognissen. De schuur, het woonhuis en het voormalige poortgebouw staan reeds weergegeven op figuratieve kaarten van 1685 maar zijn zeker ouder te dateren. De uitbreidingen met name het bakhuis, de paardenstal en de koeienstal zijn in de 18de eeuw tot stand gekomen. De varkens- en de schapenstal getuigen van een latere ontwikkelingsfase en bepalen het algemeen beeld mee van de hoeve;
Het boerenhuis bewaart gave interieurelementen zoals onder meer een kamer met een gotische schouw bestaande uit fraai gesculpteerde schouwwangen met mannen- en vrouwenhoofd. Het bevat ook belangrijke constructieve elementen zoals onder meer de balklagen en de dakconstructie. De schuur en de stal bevatten gaaf bewaarde dakconstructies.

Hoeve Ten Walle

Blankenbergse Dijk 79 (Brugge)
De achterin gelegen omwalde hoeve is toegankelijk via een lange dreef eindigend bij een smeedijzeren hekken met hartmotieven en bevestigd aan natuurstenen pijlers voorzien van een bekronend bolornament. De toegang wordt geflankeerd door twee kastanjebomen.