Neoclassicistisch herenhuis met koetshuis

Woningen

Het neoclassicistisch herenhuis met koetshuis is beschermd als monument.

Waarden

Het neoclassicistisch herenhuis met koetshuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische, in casu architectuurhistorische waarde en sociaal-culturele waarde:
De gevel is een markant voorbeeld van de burgerlijke architectuur in Brugge in de jaren 1860. Het nog origineel interieur met koetsdoorgang, daaropaansluitende vestibule over de drie bouwlagen en het trappenhuis zijn kenmerkend voor de architectuur van architect Isidoor Alleweireldt.

Boomgaardstraat 13 (Brugge)
Neoclassicistisch herenhuis van 1861 naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge) in plaats van twee huizen onder meer zogenaamd "Cipres". Enkelhuisopstand van vier traveeën en drie bouwlagen onder samengestelde zadel- en schilddaken (nok parallel aan de straat). Consoliderende restauratie en ingericht als hotel in 1995-1997 naar ontwerp van architect A. Ghyssaert (Brugge).