Villa in cottagestijl ontworpen door Georges Hobé

Gebouwen in Kortrijk

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de dokterswoning Lauwers, een villa in cottagestijl ontworpen door Georges Hobé.

De villa is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als beeldbepalende cottage met rieten dak, in regionalistische stijl geïnspireerd op de Engelse cottagestijl, cf. onder meer de bow-windows, hetgeen een unicum vormt in Kortrijk. Als gesammtkunstwerk, ontworpen door Hobé, waarbij veel aandacht besteed wordt aan de interieurinrichting met accent op houten aankleding.
Als zijnde een ontwerp van Georges Hobé (Brussel 1854-Brussel 1936), opgeleid als meubelmaker maar ook welbekend in architectuurkringen als ontwerper van alleenstaande woningen, rij huizen, villa's en landhuisjes in de streek van Brussel, Spa en De Panne. Daarnaast realiseerde hij tal van grotere projecten, zoals het casino van Middelkerke, een tuinwijk te Veurne en een stedelijk ensemble te Namen. Hij is tevens bekend omwille van het zogenaamd Hobé-gebint.

sociaal-culturele waarde

Als monumentale en beeldbepalende dokterswoonst met onder meer behouden aankleding van bureel, gelegen in een unieke omgeving met name in een beboomde tuin, in de nabijheid van het Groeningepark.

Groeningelaan 44 (Kortrijk)
Deze art-deco-beïnvloede cottage onder rieten dak werd ontleend aan de kustarchitectuur en in een stedelijke context, in een beboomde tuin, geplaatst. De grote dokterswoonst werd ontworpen in 1927 door G. Hobé (Brussel), zie gesigneerde basis van verdwenen tuinhek, in opdracht van dokter Lauwers.