Oxford Road Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Oxford Road Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats, inclusief alle beplantingen, de natuurstenen inkompartij met toegangshek, de haag in bruine beuk, het schuil- en dienstgebouw, het Cross of Sacrifice en de Stone of Remembrance.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Oxford Road Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: De 'Y'-vorm van deze begraafplaats is het resultaat van de creatieve geesten van de architecten R. Blomfield en N.A. Rew, waardoor de twee oorspronkelijke begraafplaatsen in eenzelfde begraafplaats geïntegreerd konden worden. Bovendien is het noordoostelijke been van de 'Y', met op het uiteinde de 'Stone of Remembrance' zo georiënteerd, dat het op eenzelfde as ligt als het gedenkteken voor de '50th Northumbrian Division', circa 100 meter verderop. Het 'Cross of Sacrifice' staat op het centrale punt van de begraafpiaats, daar waar de drie benen van de 'Y' elkaar kruisen.
De begraafplaats is bijzonder stijlvol ingericht, met onder meer een gebogen toegangsmuur uit witte natuursteen en een natuurstenen schuilgebouw met zadeldak, rondboogopening en een tongewelf binnenin. Ook aan de tuinaanleg is heel veel aandacht besteed, met onder meer twee ginkgo's bij de toegang, moerascipressen, buxusstruikjes langs het pad tussen de toegang en het offerkruis, een haag uit bruine beuk rondom rond en vele bloemperken en struiken.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Begraafplaats ontstaan uit twee afzonderlijke begraafplaatsen, die tijdens de Derde Slag bij Ieper aangelegd zijn en gebruikt werden tot in juni 1918. Na de oorlog werden nog drie perken toegevoegd met geconcentreerde graven uit de slagvelden ten oosten en zuidoosten van Ieper. Nu liggen er 853 mannen begraven, waarvan meer dan een derde niet meer geïdentificeerd kon worden.

Wieltje (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door R. Blomfield en N.A. Rew. De begraafplaats heeft een Y-vormige plattegrond, grotendeels omheind met een haag, met aan toegangszijde een gebogen muur met smeedijzeren hek, centraal het 'Cross of Sacrifice', op het oostelijke uiteinde de 'Stone of Remembrance' en opgaande bomen.