Track X Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Track X Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats, inclusief alle beplantingen en de meidoornhaag, de omheiningsmuur en de toegangspijlers met gietijzeren hekken, het Cross of Sacrifice en het graspad vanaf de Moortelweg.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Track 'X' Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: Kleine begraafplaats ontworpen door W. C. Von Berg, met een voormuur uit witte natuursteen, die afgewerkt is met smeedijzeren traliewerk. De rest van de begraafplaats wordt omheind door een meidoornhaag. Het 'Cross of Sacrifice' wordt geflankeerd door twee Zweedse lijsterbessen, terwijl bloemperken en struiken het geheel sieren.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Eén van de kleine Britse militaire begraafplaatsen op de 'Pilckem Ridge', ontstaan nadat dit stukje niemandsland werd veroverd op 31 juli 1917, de eerste dag van de Derde Slag bij Ieper. Deze plek werd toen door de '39th Division' en '48th (South Midland) Division' ingenomen. Bij de oorspronkelijke 143 graven, waarvan het merendeel omgekomen was tijdens de Derde Slag bij Ieper, werden de voorbije jaren nog eens zes graven toegevoegd voor mensen, wiens stoffelijke overschotten tijdens recente archeologische opgravingen teruggevonden werden.

Track X Cemetery

Moortelweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door W.C. Von Berg. In de witte voormuur met traliewerk zit een smeedijzeren toegangshek tussen pijlers. De andere zijden zijn omhaagd. Het 'Cross of Sacrifice' staat centraal vooraan en wordt geflankeerd door opgaande bomen.