Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Herenhuis Mulle de Terschueren: park

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Minderbroederklooster en kerk, herenhuis en herenhuis Mulle de Terschueren met park

Beschrijving

Het achterliggende park bij het herenhuis Mulle de Terschueren, gelegen langs de Ieperstraat te Tielt, is beschermd als dorpsgezicht. Het als monument beschermde herenhuis maakt geen deel uit van het dorpsgezicht, de stal met het washuis behoort hier wel toe.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen bracht een advies uit waarbij de artistieke waarde van het park bij het herenhuis Mulle de Terschueren met vijver en waardevolle bomen als volgt werd gemotiveerd: omwille van hun verbondenheid met het respectievelijke monument.

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000525, Monumenten en stadsgezichten in Tielt, advies KCML (1986).

Waarden

Het park gelegen achter het huis Mulle de Terschueren is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

Herenhuis Mulle de Terschueren met park

Ieperstraat 42-48 (Tielt)
Imposant laatclassicistisch herenhuis met empirekenmerken uit 1824 met aanpalend een koetshuis met afzonderlijke poort en een voormalige stalvleugel met washuis. De grote achterliggende lusttuin met vijver en oude hulstmassieven werd in de jaren 1970 opengesteld als stadspark en heringericht in 1999-2000.