Aeroplane Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Aeroplane Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats met inbegrip van alle beplantingen en bomen, de bakstenen omheiningsmuur met hekpijlers en smeedijzeren hekwerk, de Stone of Remembrance, het Cross of Sacrifice en het schuilhuis.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Aeroplane Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: Begraafplaats ontworpen door R. Blomfield en W. H. Cowlishaw met typische elementen zoals de bakstenen ommuring (afgedekt met witte natuursteen), het smeedijzeren toegangshekken, het 'Cross of Sacrifice' en de 'Stone of Remernbrance'. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken, haagbeuken en cultuurpopulieren.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Begraafplaats aangelegd tijdens de Derde Slag bij Ieper, nadat dit gebied op 31 juli 1917 ingenomen kon worden. De begraafplaats werd genoemd naar een Brits vliegtuig, dat er neerstortte. Na de wapenstilstand werden nog circa 960 graven toegevoegd uit de omliggende slagvelden en kleinere begraafplaatsen. Nu liggen er 1105 doden, waarvan er 469 geïdentificeerd konden worden. Er liggen onder meer drie mannen, die terechtgesteld waren omwille van desertie.

Aeroplane Cemetery

Zonnebeekseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van R. Blomfield en W.H. Cowlishaw. Het betreft een langwerpige, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance', een schuilhuisje en rijen witte graven. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.