Kunstenaarswoning

Woningen

De voormalige kunstenaarswoning is beschermd als monument.

De atelierwoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als atelierwoning van de Brugse schilder Florimond Van Acker, die door hemzelf is ontworpen en aangekleed. Voornamelijk de ontvangstruimte illustreert duidelijk zijn onuitputtelijke interesse voor geschiedenis en kunst uit het verleden. De aankleding met historiserende taferelen en personages is dan ook representatief voor het oeuvre van de schilder.

in casu architectuurhistorische waarde:
De atelierwoning van Florimond Van Acker, en meer bepaald de ontvangstkamer en het Vlaamsche Salet, zijn ontegensprekelijk de uiting van een modetrend van de gegoede burgerij van de jaren 1880-1890 om het interieur van hun woning te laten decoreren in een artistiek en esthetisch sterk gewaardeerd eclecticisme.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde het woonhuis-atelier van de vermaarde, Brugse schilder Florimond Van Acker, wiens creativiteit voornamelijk tot uiting kwam in het schilderen van impressionistisch-romantische taferelen;
Als zijnde een typisch kunstenaarsatelier dat een duidelijke scheiding vertoont tussen de ontvangst ruimte en werkplaats, volledig in de lijn van verschillende andere Belgische ateliers.

Kunstenaarswoning

Korte Vuldersstraat 30 (Brugge)
Diephuis van drie/één traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, gebouwd in 1895 naar ontwerp van de schilder zelf. Rode bakstenen lijstgevel met gebruik van Lediaanse kalkzandsteen voor plint.