Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Landhuis 't Hooghe met park

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Herenhuizen, villas's, burgerhuizen, landhuis en park 't Hooge, en tuin

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht omvat het park van landhuis 't Hooge of 't Hooghe. Het landhuis is als monument beschermd.

Waarden

Het park van het landhuis 't Hooge is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Als zijnde een park aangelegd volgens de principes van de Engelse landschapsstijl.
Als zijnde een gesculpteerd park met ijskelder waarin het belang van de vijver, bomengroepen en vista's primeert.

historische waarde

Als een tuin horend bij een landhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw maar vermoedelijk heraangelegd op het einde van de 19de eeuw.

sociaal-culturele waarde

Als relict van een ruime 19de-eeuwse buitenplaats in de onmiddellijke omgeving van de handelsstad Kortrijk.
Als zijnde een voormalig buitenverblijf van circa 1844, relevant voor de verfijnde levensstijl van de toenmalige bourgeoisie, ook de ijskelder wijst naar de vroegere levensstijl en de nood aan comfort.

Landhuis 't Hooghe en park

Doorniksesteenweg 218 (Kortrijk)
Landhuis 't Hooghe, volgens de kadastrale mutatieschets in 1844 op een onbebouwd perceel gebouwd in opdracht van F. Goethals-Delevigne. E. Van Hoonacker vermeldt als bouwdatum 1835. Volgens P. Debrabandere krijgt weduwe F. Goethals-Delevigne in 1884 de bouwvergunning voor het veranderen van de gevels van haar eigendom. Pas op de mutatieschets van 1958 worden de twee bow windows en het overluifeld terras toegevoegd. Park in landschappelijke stijl met vijver en ijskelder, waarbij het voorste gedeelte in 1959 werd heringericht als rozentuin.