Beschermd monument

Menin Road South Military Cemetery

Beschermd monument van tot heden

ID
12867
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12867

Besluiten

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve beschermingsbesluiten: 01-04-2009  ID: 4595

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Menin Road South Military Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats met inbegrip van alle beplantingen en bomen, de omheiningsmuur, het schuilhuis, de Stone of Remembrance en het Cross of Sacrifice.



Waarden

De Britse militaire begraafplaats Menin Road South Military Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: Typisch Britse militaire begraafplaats, ontworpen door R. Blomfield en W.C. Von Berg. Karakteristieke elementen zijn de natuurstenen ommuring, het 'Cross of Sacrifice' en de 'Stone of Remembrance' vooraan en de kenmerkende witte grafstenen. Het schuilgebouw is opgetrokken uit groengrijze natuursteen, afgewerkt met witte natuursteen en bevat onder meer een rondbogige toegang. De begraafplaats wordt getooid met onder meer bloemperken, struiken, amberbomen en haagbeuken.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: De Meenseweg was een belangrijke toegangsweg naar het front. De begraafplaats is aangelegd tussen januari 1916 en de zomer van 1918, door gevechtseenheden en 'field ambulances'. Na de wapenstilstand werden 203 graven toegevoegd uit 'Menin Road North Military Cemetery' en uit de omliggende slagvelden, waardoor er nu 1658 doden liggen. Het groot aantal 'special memoriais' (78 in het totaal) getuigt van de vele beschietingen, die de begraafplaatsen moesten ondergaan.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Menin Road South Military Cemetery

Meenseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en W.C. Von Berg. De ommuurde begraafplaats heeft een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en natuurstenen schuilgebouw en witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, klimplanten, opgaande bomen en bomenrijen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.