Beschermd monument

Ypres Reservoir Cemetery

Beschermd monument van tot heden

ID
12862
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12862

Besluiten

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve beschermingsbesluiten: 01-04-2009  ID: 4595

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Ypres Reservoir Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats met inbegrip van alle beplantingen en bomen, de bakstenen omheiningsmuur met hekpijlers en smeedijzeren hekwerk, de Stone of Remembrance en het Cross of Sacrifice.



Waarden

De Britse militaire begraafplaats Ypres Reservoir Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: Grote begraafplaats in het centrum van de stad, ontworpen door R. Blomfield en W.C. Von Berg. De omheiningsmuur is plechtig uitgewerkt aan de toegangszijde, met onder meer kransmotieven op de toegangspijlers en traliewerk. Centraal vooraan staat het gebruikelijke 'Cross of Sacrifice', iets verder de 'Stone of Remembrance'. Op en rond de begraafplaats zijn vele bomen aangeplant, waaronder linden, platanen, tulpenbomen en jonge coniferen. De 11 perken met graven, die opgesteld staan in het uitermate verzorgde grasveld, worden getooid met bloemen en struiken. Tegen de muren groeit blauwe regen.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Behalve het reeds als monument beschermde Ramparts Cemetery, Lille Gate is dit de enige militaire begraafplaats die binnen de (voormalige) stadsmuren van Ieper overgebleven is. Oorspronkelijk waren aan deze kant van de stad drie begraafplaatsen aangelegd. Ypres Reservoir Cemetery werd na de oorlog de verzamelbegraafplaats voor onder meer de twee andere begraafplaatsen. Aan de 1100 doden die er tijdens de oorlog werden begraven, werden er na de wapenstilstand nog zo'n 1500 doden toegevoegd. Nu liggen er 2614 doden, waarvan er 1579 geïdentificeerd konden worden.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Ypres Reservoir Cemetery

Plumerlaan (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en W.C. Von Berg. De ommuurde begraafplaats bevat in de voormuur twee toegangen bestaande uit een tweeledig smeedijzeren hek, gevat tussen sterk uitgewerkte pijlers, evenals traliewerk centraal in de voormuur. Centraal vooraan op de begraafplaats staat de 'Cross of Sacrifice', meer naar het midden toe de 'Stone of Remembrance'. Het geheel wordt onder meer getooid met opgaande bomen en bomenrijen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.