Beschermd monument

Herenhuis met koetshuis

Beschermd monument van tot heden

ID
12846
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12846

Besluiten

Herenhuizen, villas's, burgerhuizen, landhuis en park 't Hooge, en tuin
definitieve beschermingsbesluiten: 28-05-2003  ID: 4041

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het neoclassicistisch herenhuis aan de Doorniksewijk en het bijhorend koetshuis aan de Minister Tacklaan.



Waarden

Het herenhuis met koetshuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als een typerend herenhuis voor de burgerij met bijhorend koetshuis dat wijst op de comfortabele woonstijl van de toenmalige burgerij, cf. onder meer verwarmingsroosters, en de aandacht die ging naar het transport, cf. koetshuis en nabijheid van het station.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als een typerend neoclassicistisch herenhuis ontworpen in 1876 door architect L. De Geyne. Het enkelhuis met koetsdoorgang met de gebruikelijke plattegrond van ruime traphal waarrond de groepering van spreekkamer, salon en eetkamer omvat een vrij gaaf bewaard interieur onder de recentelijke overschildering. Bovendien is het bijhorende koetshuis in de Minister Tacklaan behouden. Het pand met koetshuis is representatief voor de architecturale invulling van de stadsuitleg voorbij de Doorniksepoort circa 1870; de percelen ter hoogte van het vroegere Sint-Sebastiaanspark waren bovendien zeer gegeerd omwille van de nabijheid van het station. Het pand maakt bovendien deel uit van een gaaf bewaarde straatwand in neoclassicistische stijl, waarvan het een beeldbepalende schakel vormt.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Herenhuis met koetshuis

Doorniksewijk 8, Minister Tacklaan 2 (Kortrijk)
Herenhuis van 1876 naar ontwerp van Leopold De Geyne gebouwd in opdracht van G. Goethals-Vercruysse, doctor in de rechten en onder meer lid van de Provinciale Raad en de bestendige Deputatie in West-Vlaanderen. Pas op de mutatieschets van 1880 wordt het aangeduid, het pand heeft een rechthoekig grondplan met centraal op de achtergevel een hoekige uitbouw. Het perceel is L-vormig, met een zijde uitgevend op de Minister Tacklaan, pas in 1883 wordt daar een rechthoekig koetshuis gebouwd.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.