Beschermd monument

Apothekerswoning

Beschermd monument van tot heden

ID
12839
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12839

Besluiten

Herenhuizen, villas's, burgerhuizen, landhuis en park 't Hooge, en tuin
definitieve beschermingsbesluiten: 28-05-2003  ID: 4041

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de voormalige apothekerswoning, ontworpen door Jozef Demeere.



Waarden

De voormalige apothekerswoonst is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een representatief voorbeeld van een vrij gaaf bewaarde voormalige apothekerswoonst (heden bank) van 1908, naar ontwerp van Jozef Demeere, opgetrokken in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Waardevol zijn de fraai uitgewerkte boogvelden met reliëfs.
Als zijnde een beeldbepalend element in het straatbeeld van de Doorniksestraat. Maar ook op het Schouwburgplein vormt het pand een zeer belangrijk visueel element, daar het qua stijl aansluit bij de gaaf bewaarde gevelwand die eveneens opgetrokken werd in het eerste kwart van de 20ste eeuw in neo-Vlaamserenaissance-stijl.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld uit het oeuvre van stadsarchitect Jozef Demeere, die in eerste fase voornamelijk neogotische panden, maar later in hoofdzaak gebouwen in neo-Vlaamserenaissance-stijl ontwierp voor de Kortrijkse burgerij. Deze gevels bepalen tot op heden mee het stadsbeeld.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Apothekerswoning

Doorniksestraat 22 (Kortrijk)
Diephuis gedateerd 1908 zie cartouche, naar ontwerp van stadsarchitect Joseph Demeere en gebouwd in opdracht van apotheker E. De Boey. In 1935 werden de muuropeningen op de begane grond gewijzigd. Zowel qua materiaalgebruik, als ornamentiek aansluitend bij de neo-Vlaamse-renaissancestijl. Verankerde bakstenen trapgevel, waarvan de top bekroond door een"koperen hert" verwijzend naar de oorspronkelijke functie van het gebouw.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.