Landhuis

Herenhuizen, villas's, burgerhuizen, landhuis en park 't Hooge, en tuin

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het voormalig landhuis aan de Damkaai. De tuin hoort niet tot de bescherming.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als een interieur met deels bewaarde aankleding, cf. onder meer traphal met trap met merkwaardige trappaal en leuning.
Als zijnde speciaal voor de veranda uit 1916 ontworpen wandkasten, lambrisering en schouwmantel en bijhorende glasramen van hoogstaande ambachtelijke kwaliteit.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een voormalig landhuis in kern reeds zichtbaar op de Ferrariskaart (1770-1778), met een neoclassicistische, symmetrisch opgevatte lijstgevel met benadrukt middenrisaliet. De binnenstructuur is grotendeels behouden, ook de interieurafwerking vertoont een aantal oorspronkelijke elementen. Het gebouw vertoont zowel in het exterieur als in het interieur sporen die getuigen van verschillende verbouwingen en verfraaiingen. De opvallende en beeldbepalende oriëntatie van het huis haaks op de huidige straat verwijst naar de oorspronkelijke situatie van het landhuis met tuin gelegen te midden van bleekweiden en grenzend aan de Leie en later van landhuis met lusttuin.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een voormalig landhuis in kern aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), relevant voor de verfijnde levensstijl van de toenmalige burgerij.
Als een voormalig landhuis dat nauw verbonden is geweest met de industriële ontwikkeling in Kortrijk en met de textielnijverheid in het bijzonder.

Landhuis

Damkaai 7 (Kortrijk)
Voormalig landhuis, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).  In 1809 weergegeven op een plan voor de aanleg van een riolering. Het landhuis heeft dan een T-vormige plattegrond; er tegenover aan de overkant van een weggetje ligt een aanhorigheid. Ter hoogte van de aanhorigheid is het systematisch patroon van vijvers voor bleekweiden duidelijk zichtbaar, terwijl ter hoogte van het landhuis een systematische aanleg met rechthoekige stroken waarneembaar is (tuin).