Villa's ontworpen door J.B. Dewin

Herenhuizen, villas's, burgerhuizen, landhuis en park 't Hooge, en tuin

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de twee naast elkaar gelegen villa's, beide ontworpen door Jean Baptiste Dewin.

De twee stadsvilla's zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een representatief voorbeeld van regionale villabouw met art-deco-inslag, in de stad Kortrijk tijdens het interbellum.
Als zijnde een belangrijke realisatie van de Brusselse architect J.B. Dewin, waaraan een artikel gewijd is in het toonaangevende tijdschrift L'Emulation. J.B. Dewin ontwierp tal van woningen in Brussel en enkele openbare gebouwen onder meer het Stadhuis van Vorst.
Als zijnde een beeldbepalend ensemble van twee op de hoek gelegen villa's, die ontworpen zijn als elkaars pendant.

artistieke waarde

De typische, tot in de details uitgewerkte sculpturen van witte natuursteen, respectievelijk pelikanen en lynxen, die de hoeken van de puntgevels markeren. En de sculpturale pilasters van het portaal, met als putti uitgewerkte kapitelen. De gedetailleerde uitwerking getuigt van vakmanschap.
In het bijzonder voor Karmelietenlaan 1: Als zijnde één van de weinige gekende en gaaf bewaarde ensembles van de Kortrijkse Kunstwerkstede Gebr. De Coene in de stad Kortrijk, de vestigingsplaats van de fabriek.
Het als totaalkunstwerk ontworpen interieur valt op door het rijke materiaalgebruik (cf. marmer in gang en badkamer en rijkelijk gebruik van hout in de ontvangsthal en leefruimtes) en het grote vakmanschap cf. onder meer schrijnwerk en bepleisterde plafonds met typerende geometrische motieven eigen aan de Kortrijkse Kunstwerkstede Gebr. De Coene.
Bijzonder is de gaaf bewaarde keuken met volledig betegelde wanden en ingebouwde kasten en de badkamer als getuigen van de sanitaire gebruiken in de jaren 1920.
De wand in de slaapkamer met schilderij op houten panelen uitgevoerd door de expressionistische schilder Albert Saverys (1886-1964).

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van de invloed van de Engelse Arts and Craftsbeweging en de Oostenrijkse Wiener Succession, die beide het samenbrengen van de verschillende takken van de schone en toegepaste kunsten tot een totaalkunstwerk propageerden, in België en meer bepaald op Jozef De Coene, oprichter van de Kortrijkse Kunstwerkstede Gebr. De Coene, één van de belangrijkste meubelfabrikanten van België op het eind van de 19de eeuw tot de Tweede Wereldoorlog. De nauwe samenwerking tussen de architect JeanBaptiste Dewin, de Kortrijkse Kunstwerkstede Gebr. De Coene en de kunstenaar Albert Saverys, resulteerde in een totaalkunstwerk van hoogstaande kwaliteit.

Villa ontworpen door J.B. Dewin

Beverlaai 10 (Kortrijk)
Vrijstaande stadsvilla van 1924, naar ontwerp van Jean-Baptiste Dewin (Brussel), en gebouwd in opdracht van weduwe Beke-Decoene.

Karmelietenlaan 1 (Kortrijk)
Kleinere stadsvilla naar verluidt van 1925, naar ontwerp van J.B. Dewin (Brussel). In 1945 worden de vernielde en beschadigde delen hersteld, zie bouwplan, naar ontwerp van Jacques Viérin (Kortrijk). Tevens wordt het pand uitgebreid met een garage in dezelfde stijl.