Beschermd monument

Kazemat van bastion 10

Beschermd monument van tot heden

ID
12826
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12826

Besluiten

Kazernegebouw, Leopoldplein, verdedigingsmuren en restanten van kazematten en wapenarsenaal
definitieve beschermingsbesluiten: 23-02-2001  ID: 3646

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming omvat een ondergrondse kazemat van bastion 10.



Waarden

De ondergrondse kazemat deeluitmakend van bastion nr. 10 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het betreft belangrijke, materiƫle getuigen van de historische rol, welke de grensstad Menen werd toebedeeld binnen de internationale politiek, als zijnde gedurende verscheidene eeuwen een versterkte vesting kaderend in de vijandelijkheden tussen Frankrijk en de Nederlanden.
Deze belangrijke restanten van versterkingen vormen een interessante illustratie van de evolutie in de oorlogsvoering en in dt< defensie in Europa, en, in de daaraan gekoppelde krijgsbouwkunde. Het betreft de belangrijke restanten van de versterkingen gebouwd door de Hollanders (1815-1830) tegen Frankrijk, welke in feite grosso modo een reconstructie - met behoud van enkele bewaarde gedeelten - waren van de Vaubanvesting (1679). Menen, in het laatste kwart van de 17de eeuw door grote Franse vestigingsbouwer Vauban uitgebouwd tot modelvesting, maakte deel uit van een dubbele verdedigingslinie die Noordelijke grens van Frankrijk verdedigde.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde historische gegroeide en structuurbepalend elementen binnen de stedebouwkundige aanleg van de Stad Menen. De geometrische aanleg van de vesting, vormt op vele plaatsen het uitgangspunt voor de recentere stadsuitleg en de daaraan gekoppelde perceelsindeling, niveauverschillen.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Restanten van oude vestingen

Benediktinessenstraat , Blekerijvesting , Oude Leielaan , Parkstraat , Rijselstraat , Vaubanstraat , Waalvest , Zwemkomstraat (Menen)
Verspreide restanten van vestingsmuren en kazematten, die ervan getuigen hoe Menen in het laatste kwart van de 17de eeuw door de Franse vestigingsbouwer Vauban uitgebouwd werd tot modelvesting, deel uitmakend van een dubbele verdedigingslinie die noordelijke grens van Frankrijk verdedigde. Tijdens de Hollandse periode tussen 1817-1830 werden nieuwe versterkingen opgericht, die in feite grosso modo een reconstructie - met behoud van enkele bewaarde gedeelten - waren van de Vaubanvesting.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.