La Belle Alliance Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats La Belle Alliance Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de rechthoekige begraafplaats met inbegrip van de beplantingen, omheiningsmuren, het 'Cross of Sacrifice', het toegangspad en het toegangshek tussen hekpijlers.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats La Belle Alliance Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde:
Deze kleine begraafplaats is ontworpen door J.R. Truelove. Pijlers uit witte natuursteen markeren de toegang. Andere karakteristieke elementen zijn de bakstenen ommuring met witte dekstenen, het 'Cross of Sacrifice' en de witte grafstenen. De teksten van de landplaten zijn gegrift op een lage tafel uit witte natuursteen.

in casu historische context en militair-historische waarde:
Het kleine La Belle Alliance Cemetery was aangelegd bij een hoeve, die ingericht was als medische hulppost. In februari en maart 1916 begroef het 'King's Royal Rifle Corps' er doden. Tijdens de Derde Slag bij Ieper werd de begraafplaats opnieuw gebruikt. Er wordt aangenomen dat er nu 60 Britten begraven liggen. Opvallend is dat er vrij veel collectieve graven zijn.

Hogeziekenweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, aangelegd door J.R. Truelove. Het betreft een kleine, ommuurde begraafplaats met een 'Cross of Sacrifice' en onregelmatig verspreide witte grafstenen, die bereikt kan worden via een smeedijzeren toegangshekken tussen pijlers uit witte natuursteen.